Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie pomarańczowym to klasyka kuchni chińskiej, która charakteryzuje się słodko-kwaśno-ostrym smakiem. Rozpływające się w ustach mięso pokryte lepkim i gęstym sosem to ciekawa propozycja na obiad dla całej rodziny.
większy garnek, miseczka, talerz
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11468
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6566
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13600
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5393
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11468
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6566
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13600
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5393
Składniki
Przygotuj sos pomarańczowy. W średnim garnku wymieszaj sok pomarańczowy, cukier, ocet, sos sojowy, imbir, czosnek i płatki chili. Podgrzewaj całość przez 3 minuty.
W małej miseczce wymieszaj mąkę z wodą i powoli wlej mieszankę do sosu pomarańczowego. Wymieszaj i podgrzewaj przez 5 minut, do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i dodaj skórkę pomarańczową.
Przygotuj kurczaka.Do głębokiego talerza wsyp oba rodzaje mąki i sól. Wymieszaj.
W drugim talerzu rozbełtaj jajka.
Kurczaka umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Maczaj je najpierw w jajku, a potem w mieszance mącznej. Odkładaj na osobny talerz.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej na wysokość ok. 5-6 cm do temperatury 180 st. Celsjusza. Wrzucaj partiami kurczaka i smaż go na złoto przez 2-3 minuty, często obracając. Gotowe kawałki odkładaj na papierowe ręczniki.
Kurczaka wymieszaj z sosem i posyp siekaną zieloną cebulką.
Kurczaka z sosem pomarańczowym podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ryżu.