Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie pomarańczowym to klasyka kuchni chińskiej, która charakteryzuje się słodko-kwaśno-ostrym smakiem. Rozpływające się w ustach mięso pokryte lepkim i gęstym sosem to ciekawa propozycja na obiad dla całej rodziny.
większy garnek, miseczka, talerz
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Przygotuj sos pomarańczowy. W średnim garnku wymieszaj sok pomarańczowy, cukier, ocet, sos sojowy, imbir, czosnek i płatki chili. Podgrzewaj całość przez 3 minuty.
W małej miseczce wymieszaj mąkę z wodą i powoli wlej mieszankę do sosu pomarańczowego. Wymieszaj i podgrzewaj przez 5 minut, do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i dodaj skórkę pomarańczową.
Przygotuj kurczaka.Do głębokiego talerza wsyp oba rodzaje mąki i sól. Wymieszaj.
W drugim talerzu rozbełtaj jajka.
Kurczaka umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Maczaj je najpierw w jajku, a potem w mieszance mącznej. Odkładaj na osobny talerz.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej na wysokość ok. 5-6 cm do temperatury 180 st. Celsjusza. Wrzucaj partiami kurczaka i smaż go na złoto przez 2-3 minuty, często obracając. Gotowe kawałki odkładaj na papierowe ręczniki.
Kurczaka wymieszaj z sosem i posyp siekaną zieloną cebulką.
Kurczaka z sosem pomarańczowym podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ryżu.