Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jest lekko słodki i pikantny jednocześnie, mocno oblepiony aromatycznym sosem i w chrupiącej panierce.
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 95
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 29
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 95
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 29
Składniki
Przygotuj kurczaka. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, czosnek, sól, pieprz i wodę. Ciasto ma być dość gęste. Jeśli jest zbyt gęste, dolej łyżeczkę wody.
Mięso z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Posyp go równomiernie mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie przenieś kurczaka do ciasta i ponownie wymieszaj, by był całkowicie nim pokryty.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej. Smaż mięso w 2-3 partiach, przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Gotowe kawałki odkładaj do miski wyłożonej papierowymi ręcznikami.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, cukier, sos sojowy, czosnek, imbir i ocet.
Z patelni usuń tłuszcz i wlej sos pomarańczowy. Gotuj go przez kilka minut, do lekkiego zgęstnienia.
Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i ostrożnie wymieszaj, aż mięso całkowicie pokryje się sosem.
Kurczaka w sosie pomidorowym podawaj na ciepło, posypanego siekanym szczypiorkiem, najlepiej z dodatkiem ryżu.