Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie śmietanowym jest kruchy, delikatny i aromatyczny. Możesz podać go z purée ziemniaczanym, ryżem czy kaszą albo przygotować tak, by stanowił smakowity sos do makaronu. Wówczas drobniej pokrój mięso, a do sosu użyj połowy bulionu. Dodaj także około 50 g startego parmezanu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Składniki
Oczyść filet z kurczaka i podziel mięso na mniejsze kawałki. Połącz olej z ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli. Dodaj jeden drobno posiekany ząbek czosnku. Tak przygotowanym olejem natrzyj kurczaka i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie obsmaż krótko po każdej ze stron.
Przygotuj głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem. Rozdrobnij liście szpinaku, a resztę czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż krótko na maśle klarowanym. Zdejmij z patelni i dołóż na nią nieco masła. Zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Dodaj do cebuli i oprósz gałką muszkatołową. Smaż, aż z pieczarek odparuje woda. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dołóż na patelnię podsmażonego kurczaka i zalej jej zawartość bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście minut (do miękkości kurczaka).
Dolej śmietanę i wymieszaj zawartość patelni. Duś jeszcze kilka minut i dołóż podsmażony szpinak z czosnkiem. Jeśli chcesz, dopraw danie dodatkowo solą i pieprzem.