Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie śmietanowym jest kruchy, delikatny i aromatyczny. Możesz podać go z purée ziemniaczanym, ryżem czy kaszą albo przygotować tak, by stanowił smakowity sos do makaronu. Wówczas drobniej pokrój mięso, a do sosu użyj połowy bulionu. Dodaj także około 50 g startego parmezanu.
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24395
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 316
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 374
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24395
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 316
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 374
Składniki
Oczyść filet z kurczaka i podziel mięso na mniejsze kawałki. Połącz olej z ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli. Dodaj jeden drobno posiekany ząbek czosnku. Tak przygotowanym olejem natrzyj kurczaka i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie obsmaż krótko po każdej ze stron.
Przygotuj głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem. Rozdrobnij liście szpinaku, a resztę czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż krótko na maśle klarowanym. Zdejmij z patelni i dołóż na nią nieco masła. Zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Dodaj do cebuli i oprósz gałką muszkatołową. Smaż, aż z pieczarek odparuje woda. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dołóż na patelnię podsmażonego kurczaka i zalej jej zawartość bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście minut (do miękkości kurczaka).
Dolej śmietanę i wymieszaj zawartość patelni. Duś jeszcze kilka minut i dołóż podsmażony szpinak z czosnkiem. Jeśli chcesz, dopraw danie dodatkowo solą i pieprzem.