Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie szpinakowo-serowym.

Kurczak w sosie szpinakowo-serowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 188

Przepis pochodzi ze strony: http://fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fniebonatalerzu.pl%2F2015%2F11%2Fkurczak-w-sosie-szpinakowo-serowy.html&scripts=1

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka - 2 szt (ok. 600 g)
  • Cebula - 1 mała (ok. 120 g)
  • Szpinak w liściach mrożony - 150 g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Śmietana 18% - 200 g
  • Ser z niebieską pleśnią - łyżka
  • Tarty parmezan - łyżka
  • Przyprawy (estragon, gałka muszkatołowa, sos Worcester, sól pieprz)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (lub masło klarowane - 2 łyżki)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie szpinakowo-serowym.

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w cienkie plastry lub paski, oprószyć solą i pieprzem. Jeśli używamy śmietany 30% to dodatkowo skropić sokiem z cytryny, bo inaczej smak całości staje się lekko mdły.
    Odstawić na 20 - 3o min do lodówki.

    Szpinak rozmrozić (może być oczywiście szpinak świeży - to będziemy mieli to od razu "z głowy").

  2. Cebulę drobno pokroić i lekko zrumienić na oleju lub maśle na dużej patelni. Dorzucić mięso i przyrumienić je lekko na dużym ogniu.

    Uwaga: po wrzuceniu mięsa na patelnię jej temperatura lekko spada, więc nie mieszać mięsa od razu, tylko odczekać z minutę i dopiero je przewracać lub mieszać. Jeśli ktoś ma wysublimowany smak a nie ma dostatecznie dużej patelni, to mięso smażyć partiami, żeby się właściwie przyrumieniło.

  3. Mięso przesunąć na bok patelni albo w ogóle z niej zdjąć a na patelni podsmażyć lekko przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 30s - uważać żeby się nie przypalił), dorzucić szpinak i wszystko szybko przemieszać.

  4. Jeśli wcześniej mięso usunęliśmy z patelni to je teraz z powrotem na nią wrzucić i wlać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, dużą szczyptą estragonu i łyżeczką lub dwiema sosu Worcester.
    Dorzucić parmezan i pokruszony ser z niebieską pleśnią.

  5. Gotować całość przez 2 - 3 min. zagęszczając sos według własnych preferencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń