Dania główne Przepis na:
Kurczak w warzywach

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16601
Dodano: 04.04.2016
Odsłon: 8840
Składniki
- 4 udka kurczaka
- 3 marchewki
- kalarepa
- 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 cebule
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 100 ml wytrawnego białego wina
- puszka pomidorów (400 g)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 świeży czerwony strąk chili
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Udka kurczaka umyłem, osuszyłem, natarłem sola i pieprzem.
Marchewki i kalarepę obrałem, pokroiłem w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu przełamałem na pół. Paprykę umyłem, przekroiłem wzdłuż, usunąłem nasiona, pokroiłem w mała kostkę. Cebule również pokroiłem w kostkę.
Udka obsmażyłem na oliwie. Dodałem warzywa, wlałem wino. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Dodałem pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz. Strąki chili przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w paseczki, dodałem do kurczaka.
Całość dusiłem pod przykryciem jeszcze 30 minut.
Komentarze do przepisu (4)

Futka 06 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Cudowny i niezwykle apetyczny kurczak :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia90 06 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pysznie :)Odpowiedzi: 1 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz