Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po francusku
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3651
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2748
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 267
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3651
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2748
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 267
Składniki
Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wsztawiłęm do lodówki na noc. Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa i zioła wyjęte z marynaty, smażyłem ok. 8 minut. Oprószyłem mąką i dusiłem 3 minuty. Wlałem płyn z marynaty, posoliłem i zagotowałem. Kurczaka przełożyłem do brytfanki , piekłem pod przykryciem 40 minut w temperaturze 220 stopni C. Do rondelka wrzuciłem cebulki, zalałem niewielka ilością wody, doprawiłem cukrem, solą i pieprzem, gotowałem ,aż woda odparowała. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki, obsmażyłem na reszcie masła do momentu ,aż płyn odparuje. Wymieszałem je z cebulką i pokrojonym w paski , obsmażonym boczkiem. Kurczaka wyjąłem z naczynia , warzywa przecedziłem z płynu, dodałem do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance , zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie zdjąłem pokrywę , piekłem do czasu ,aż mięso się zrumieniło.