Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z brokułami to soczyste i delikatne mięso, które rozpływa się w ustach. Towarzystwo kruchych i lekko chrupiących różyczek kurczaka sprawia, że danie nie jest nudne i łączy w sobie wiele smaków i konsystencji. Rozmaryn przyjemnie podkreśla aromat i dodaje daniu głębi, świeżości i ziołowości. Tak przyrządzony kurczak jest idealnym pomysłem na rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoję. Spróbuj go raz, a z pewnością będzie często gościł na twoim stole.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1034
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1007
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1034
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1007
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Brokuł umyj i podziel na mniejsze różyczki.
W miseczce wymieszaj ze sobą: 2 łyżki oliwy z oliwek, sos sojowy, drobno posiekany czosnek, połowę soli, połowę pieprzu i ostrą paprykę.
Włóż udka kurczaka do marynaty i dokładnie natrzyj nią mięso. Odstaw je na co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Duże naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Ułóż udka kurczaka na blasze i piecz przez 20 minut.
W misce wymieszaj brokuły z 1 łyżką oliwy, pozostałą solą i pieprzem. Dodaj warzywa do naczynia z kurczakiem, układając różyczki wokół. Wsadź gałązki rozmarynu między kawałki kurczaka.
Piecz wszystko razem przez kolejne 20-25 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony, a brokuły miękkie.
Kurczaka z brokułami wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.