Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest bardzo aromatyczna i nie zawiera glutaminianu sodu. Danie pachnie i czosnkiem, i majerankiem, i tymiankiem, i kminkiem.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 38
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 38
Składniki
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki. Umieścić w miseczce i dodać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę przyprawy do kurczaka po staropolsku. Wymieszać, zostawić w lodówce na ok. 15 min. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuły ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z łyżką masła. Przełożyć na patelnię mięso i smażyć na wolnym ogniu ok 20 min, aż będzie miękkie. Dodać ugotowany makaron, ugotowane brokuły. Pomieszać. Zalać wszystko śmietanką wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Jeszcze kilka minut trzymać na wolnym ogniu, mieszać. Śmietanka ładnie oblepi mięso, warzywa i makaron. Jeśli jest taka potrzeba dodać troszkę gorącej wody. Oprószyć pieprzem czarnym świeżo mielonym i delikatnie solą. Gotowe do jedzenia. Smacznego. Porady Jeśli ktoś lubi danie bardziej czosnkowe, do śmietany z mąką ziemniaczaną można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub inne przyprawy. Można pominąć makaron. Można dodać jeszcze inne warzywa.