Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-07-2018
Dzisiaj zapraszam na lekki, ale pożywny obiad - tymiankowy kurczak w towarzystwie cukinii, słodkich pomidorków, świeżego szpinaku i orzeszków piniowych. W tym daniu cukinia cudownie zastąpiła makaron i dodała mu niesamowitej lekkości. Uwielbiam takie połączenia, ponieważ dodają mi dobrej energii. Gorąco polecam je i Wam :D Miłego dnia :*
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 201
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 201
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Kurczaka odstawiamy na około 30 minut do lekkiego zamarynowania.
Cukinie kroimy w cienkie paski* przypominające makaron tagliatelle i dusimy je na oliwie z oliwek, doprawiając solą i pieprzem. Cukinia powinna być przygotowana al dente. * Najlepiej wybrać małe i wąskie sztuki. Do tego dania użyłam zielonej i żółtej cukinii.
Na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka, a gdy mięso się zetnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak baby i dusimy wszystko przez chwilę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kurczaka ze szpinakiem dodajemy do cukinii, mieszamy i wykładamy na talerze. Na wierzch układamy pomidorki cherry i posypujemy danie uprażonymi orzeszkami piniowymi. Dla urozmaicenia smaku do dania możemy dodać płatki parmezanu. Życzę smacznego! :)