Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z fasolką szparagową

Kurczak z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1105 Ocena: 13742

Dodano:

Odsłon: 1129

Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Olej do smażenia
  • Szczypta chili
  • Sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak z fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz Imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.

  2. 2. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
    3. Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.

  3. 4. Warzywa łączymy z mięsem.
    5. Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy aż sos zgęstnieje.

  4. 6. Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń