Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 96
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1294
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1055
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 96
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1294
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1055
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Składniki
Do zrobienia sosu z mango wykorzystałam Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy z mojego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html Zamiast niego możecie dodać np pomidory z puszki i dodać ocet oraz mielone goździki i cynamon. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę, przecier pomidorowy, sambal i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.