Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z musie cebulowym z kaszą Bulgur

Kurczak z musie cebulowym z kaszą Bulgur

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26218

Dodano:

Odsłon: 2448

Propozycja na aromatyczne, pełne smaków i aromatów danie. Delikatny kurczak w lekko słodkim musie cebulowym, świetnie komponuje się z kaszą Bulgur otuloną pietruszkowym pesto z pestkami dyni.

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g kaszy Bulgur
  • MUS CEBULOWY:
  • 5 białych cebul
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki kremowego kefiru
  • sól i pieprz
  • PESTO PIETRUSZKOWE:
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka pestek z dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z musie cebulowym z kaszą Bulgur

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy szybkie pesto pietruszkowe, które otuli kaszę Bulgur.

    Do naczynia dodajemy posiekany pęczek natki pietruszki, czosnek, pestki dyni, oliwę z oliwek oraz cukier brzozowy i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera. Całość na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Cebule kroimy i delikatnie rumienimy na oliwie z oliwek.

  3. Następnie podsmażoną cebulkę miksujemy wraz z 250 ml bulionu drobiowego na jednolity mus.

  4. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, obsypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy go na oliwie z oliwek.

  5. Kiedy kurczak delikatnie się zarumieni, zalewamy go wcześniej przygotowanym musem cebulowym, dodajemy kefir i natkę pietruszki i dusimy wszystko około 10 minut. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

  6. Podczas przygotowywania kurczaka, gotujemy kaszę Bulgur w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek.

    Gdy kasza się ugotuje, mieszamy ja z wcześniej przygotowanym pietruszkowym pesto.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 października 2014 Bardzo apetyczne danie :-) i muszę przyznać, że posiadasz ogromną inwencję kulinarną :-). Oczywiście zapisuję Twój przepis, żeby wypróbować :-).
Gratuluję i pozdrawiam Cię serdecznie .
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 10 października 2014 Kasiu cudnie to przygotowałaś i podałaś. Pyszne danie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń