Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak więc dziś przepis na kurczaka Gong Bao Ji z warzywami i orzeszkami nerkowca. Jest to piękne danie które bardzo okazale prezentuje się na talerzu. Oryginalna receptura została opracowana przez wybitną osobistości dworu cesarskiego gubernatora Syczuanu Dinga Baozhenga. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 97
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 97
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
• Kurczaka kroimy w kostkę, składniki na marynatę łączymy ze sobą (oprócz mąki kukurydzianej), mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na 30 minut • Przed smażeniem zamarynowane mięso oprószamy mąką kukurydzianą • Wszystkie składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 30 minut • Zieloną paprykę, czosnek i cebulkę kroimy na kawałki • Na rozgrzaną patelnie dodajemy dwie łyżki oleju, smażymy kurczaka przez około 7 minut i odstawiamy na bok • Następnie na tą samą patelnie dodajemy kolejne dwie łyżki oleju, wrzucamy posiekany czosnek, drobno pokrojoną paprykę chilli oraz tarty imbir
• Całość smażymy przez 30 sekund a następnie dodajemy zieloną paprykę oraz szczyptę pieprzu syczuańskiego i smażymy przez 1 minutę • Na patelnie wlewamy przygotowany sos i dodajemy kurczaka • Na koniec dodajemy orzechy nerkowca oraz cebulkę, chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego • Gotowe danie podajemy z ryżem basmati i dekorujemy szczypiorem. W przygotowaniach korzystaliśmy z książki „Tao Smaku” a orientalne składniki zakupiliśmy w sklepie „Kuchnia Świata”.