Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pieczarkami z patelni

Kurczak z pieczarkami z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 2779

Dodano:

Odsłon: 1110

Szybkie danie obiadowe - kurczak z pieczarkami w śmietanie z natką pietruszki. Do ryżu albo makronu

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • trochę soli i pieprzu do kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1/3 szklanki wina białego wytrawnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki kwasnej śmietany 22%
  • skórka z 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Kurczaka pokroić w kosteczkę i obtoczyć w soli i pieprzu.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju- usmażyć na niej kurczaka na rumiano (ok 5-7 minut), odłożyć na talerz.
    Pokroić pieczarki w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę a czosnek posiekać
    Na tej samej patelni rozgrzać olej i masło – dodać cebulkę, smażyć aż się zarumieni, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać pieczarki.
    Smażyć pieczarki aż cała woda wyparuje a pieczarki się zarumienią ( ok 10-15 minut).
    Wlać na patelnię wino i mieszać aż wyparuje, dodać kurczaka i wodę, sól i pieprz, wymieszać, przykryć i dusić 10 minut.
    Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę i wymieszać, gotować minutę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń