Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy brakuje ci pomysłu na obiad, z pomocą przyjdzie poniższy przepis na kurczaka z ryżem. Proponowane przez nas dodatki, możesz dowolnie modyfikować, dopasowując recepturę do tego, co akurat znajduje się w twojej lodówce. To doskonała baza do kulinarnych eksperymentów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8590
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10240
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4654
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 718
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8590
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10240
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4654
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 718
Składniki
Przed przygotowaniem dania wymieszaj ze sobą po jednej łyżeczce soli, suszonego czosnku, suszonej cebuli, mielonej słodkiej i ostrej papryki, czarnego pieprzu, pieprzu cayenne, suszonego oregano oraz tymianku.
Pierś z kurczaka umyj i usuń z błonek, jeśli takie występują. Pokrój piersi wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem. Do miseczki wlej łyżkę oliwy i dodaj 1 łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw. Wymieszaj wszystko i obtocz w marynacie kurczaka.
Rozgrzej patelnię i podsmaż kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu, gdy mięso będzie usmażone w środku. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz mrożony proszek. Pokrój w kostkę pomidory i dodaj na patelnię. Chwilę smaż wszystko razem, aż groszek zmięknie.
Następnie przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż wszystko na małym ogniu, a następnie dodaj skórkę z cytryny oraz śmietanę. Delikatnie wszystko podsmażaj i mieszaj, po czym dodaj parmezan. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Ugotuj ryż według zaleceń producenta na opakowaniu.
Przygotowane mięso wymieszaj z sosem. Następnie połącz z ugotowanym wcześniej ryżem. Wszystko delikatnie wymieszaj. Przed podaniem oprósz wszystko posiekaną natką pietruszki, a także gałązkami świeżego tymianku.