Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z warzywami po polsku

Kurczak z warzywami po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26762

Dodano:

Odsłon: 16361

Propozycja na smaczny, zdrowy, pożywny oraz szybki w przygotowaniu obiadek z polskimi warzywami i aromatycznym kurczakiem.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak z warzywami po polsku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plastry.

    Plastry wkładamy do garnka zalewamy wodą oraz dodajemy przyprawy: ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy oraz sól. Warzywa gotujemy al dente.

  2. Oczyszczonego z błonek kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy go solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki tymianku oraz ziół prowansalskich i dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Następnie kurczaka delikatnie podsmażamy na patelni, a gdy ten się zetnie, dodajemy do niego odcedzone warzywa, posypujemy wszystko ziołami prowansalskimi i cały czas mieszając smażymy przez chwilę.

  3. Obiad szybki i prosty w przygotowaniu.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń