Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z warzywami w sosie musztardowym to danie jednogarnkowe idealne na szybki, sycący obiad dla dwojga. Nie wymaga żadnych dodatków, ale jeśli chcesz, możesz podać je z ryżem lub kaszą.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Obgotuj warzywa na parze (około 10 minut).
Oczyść filet z kurczaka i pokrój na nieduże kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj z oliwą. Obsmaż kurczaka na patelni na złocisty kolor. Zdejmij mięso z patelni.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Posiekaj obrane ząbki czosnku. Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz cukinię i pokrój na ćwierćplasterki.
Zeszklij na patelni cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dołóż czosnek, a po chwili cukinię i paprykę.
Gdy warzywa trochę zmiękną, dołóż na patelnię marchewkę, ziemniaki i kurczaka. Zalej gorącym bulionem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
Wmieszaj do sosu musztardę, miód i tymianek. Duś jeszcze kilka minut.
Wmieszaj do sosu zahartowaną śmietanę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.