Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z warzywami w sosie musztardowym to danie jednogarnkowe idealne na szybki, sycący obiad dla dwojga. Nie wymaga żadnych dodatków, ale jeśli chcesz, możesz podać je z ryżem lub kaszą.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1254
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 607
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1353
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1254
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 607
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1353
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Obgotuj warzywa na parze (około 10 minut).
Oczyść filet z kurczaka i pokrój na nieduże kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj z oliwą. Obsmaż kurczaka na patelni na złocisty kolor. Zdejmij mięso z patelni.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Posiekaj obrane ząbki czosnku. Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz cukinię i pokrój na ćwierćplasterki.
Zeszklij na patelni cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dołóż czosnek, a po chwili cukinię i paprykę.
Gdy warzywa trochę zmiękną, dołóż na patelnię marchewkę, ziemniaki i kurczaka. Zalej gorącym bulionem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
Wmieszaj do sosu musztardę, miód i tymianek. Duś jeszcze kilka minut.
Wmieszaj do sosu zahartowaną śmietanę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.