Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak zapiekany na ryżu

Kurczak zapiekany na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1930

Dodano:

Odsłon: 979

Aromatyczny kurczak, pyszny ryż i marchewka z cebulką. Wszystko przygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek

Składniki

  • 4 duże ćwiartki kurczaka
  • majeranek słodka papryka czosnek granulowany
  • 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu brązowego
  • 1 l wody
  • 6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli
  • 1 łyżka masła 3 duże zabki czosnku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc.
    Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować.

  2. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :).
    Podajemy np. z ogórkiem kiszonym.

    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń