Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak zapiekany z porem i mozzarellą

kurczak zapiekany z porem i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 39055

Niezwykle delikatna i łatwa wersja posiłku drobiowego, pyszny obiad dla całej rodziny, gorąco polecam :) Danie będzie smaczne z dodatkiem ryżu, ziemniaczków lub frytek i ulubioną surówką. Porcja dla 4 głodnych osób.

Składniki

  • 3 większe filety z kurczaka
  • przyprawa do drobiu
  • 2 większe pory (białe i część twarda zielonej części)
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 1 średnia czerwona papryka
  • sól (niewiele)
  • czarny pieprz (sporo)
  • około 100 gramów mozzarelli do pizzy i zapiekanek (startej na grubych oczkach)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety dokładnie myć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wszerz tak by powstały cieńsze kotlety, lekko rozbić. Oprószyć przyprawą, odstawić do lodówki.
    Pory umyć, pokroić w talarki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać około 4 łyżek oleju, wrzucić warzywa, blanszować często mieszając przez około 5 - 6 minut, wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać. Potem lekko posolić, dodać pieprz i ponownie wymieszać.
    Szerokie naczynie do zapiekania wysmarować olejem, na dnie poukładać filety. Na mięso wyłożyć pierzynkę warzywną i rozprowadzić ją po całości mięsa.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić mięso i zapiekać przez około 40 minut.
    Na kilka minut przed końcem mięso posypać mozzarellą i zapiekać do rozpuszczenia sera. Gotowe !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń