Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, zdrowe i pożywne połączenie kurczaka, liści szpinaku i makaronu. Całość otula śmietanowo - czosnkowa nuta. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu - w sam raz dla osób zabieganych, mających mało czasu na gotowanie :D
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz mrożone liście szpinaku i podlewamy całość 150 ml wody. Wszystko smażymy około 12 minut.
W tym samym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy na drugiej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 4 łyżki śmietany, podsmażone kawałki kurczaka oraz około 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i dusimy wszystko przez około 5 minut.
Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy ugotowany makaron świderki, mieszamy i gotowe! :)
Wielbiciele wyrazistych smaków mogą dodać do dania starty na tarce ser pleśniowy np. Lazur lub Roquefort. Życzę smacznego! :)