Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z uwagi na fakt, że kończy nam się majówkowy długi weekend obfitujący w święta państwowe, postanowiliśmy po raz kolejny zadośćuczynić tradycji. Kurczak, ziemniaki i ogórki, czyli święta trójca polskiego niedzielnego stołu, którego patronem jak co tydzień jest nie kto inny, jak sam Karol Strasburger. Starając się utrzymać poziom niedzielnego żartu, zamieniamy zwykłą panierkę na tempurę, nudne bulwy na ziemniaczane kuleczki, a mizerne ogórki w śmietanie na ogórki curry. Niestety wylaliśmy wodę po parówkach z ostatniego odcinka, więc będzie trzeba jakoś obejść się bez rosołu
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 12
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 111
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 12
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 111
Składniki
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ogórków w curry. Bierzemy kilka tytułowych warzyw i kroimy je w kostkę, a następnie zalewamy śmietaną w ilości uzależnionej od naszego apetytu na śmietanę. Dodajemy przyprawę curry, aż całość nabierze koloru zbliżonego do deski do krojenia, lub jeżeli jesteś programistą: #FFE4B5. Teraz bierzemy się za trufle Podlasia, czyli ziemniaki. Z czułością zarezerwowaną dla kierowcy samochodu, którego tylny zderzak od godziny absorbuje nasze pole widzenia podczas majówkowego powrotu Zakopianką, rozgniatamy ziemniaki dowolnym narzędziem dedykowanym temu celowi, dodając odrobinę skruszonych papryczek chilli. Nucąc dowolny utwór zespołu The Beatles wcielamy się w tytułowego owada i lepimy ziemniaczane kulki, które następnie opatulamy w bułce tartej. Najwyższy czas na kurczaka. Do miski wlewamy dwie szklanki schłodzonej wody gazowanej, wbijamy jajko i wsypujemy szklankę mąki. Całość bełtamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Filety kroimy na paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie smażymy je na głębokim oleju mocząc uprzednio w przygotowanej poprzednio tempurze, w międzyczasie wkładając ziemniaczane kulki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na ok 15 min. Kiedy produkty końcowe są już gotowe, dekorujemy nimi talerz i podajemy