Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurkuma pięknie zabarwi kluski na żółty kolor
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Składniki
Lane kluski z kurkumą: Do miski wsypałam mąkę i wbiłam dwa zimne jaja- wtedy kluski są bardziej delikatne. Jeszcze sól, woda i kurkuma. U mnie trafiło się podwójne jajo ! Kurkuma w smaku jest neutralna i mało wyczuwalna. Ciasto kluskowe wylewałam cieniutkim strumieniem na posolony wrzątek i cały czas mieszałam wodę łyżką. Gdy ciasto się skończy wystarczy poczekać, aż kluski w garnku podniosą się- dosłownie 30 sekund i można je odlać i przelać na sicie zimną wodą.
Rosół gotowałam tradycyjnie, na indyku z warzywami, marchwią, pietruszką selerem, porem i cebulą, u mnie w domu dodaje się jeszcze chili, grzybka i czosnek a na koniec lubczyk. No i oczywiście z zielem i liściem. Porcję rosołu można posypać dodatkowo nacią pietruszki i szczypiorem. Smacznego :)