Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurkuma pięknie zabarwi kluski na żółty kolor
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1292
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5825
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8831
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1292
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5825
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8831
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Składniki
Lane kluski z kurkumą: Do miski wsypałam mąkę i wbiłam dwa zimne jaja- wtedy kluski są bardziej delikatne. Jeszcze sól, woda i kurkuma. U mnie trafiło się podwójne jajo ! Kurkuma w smaku jest neutralna i mało wyczuwalna. Ciasto kluskowe wylewałam cieniutkim strumieniem na posolony wrzątek i cały czas mieszałam wodę łyżką. Gdy ciasto się skończy wystarczy poczekać, aż kluski w garnku podniosą się- dosłownie 30 sekund i można je odlać i przelać na sicie zimną wodą.
Rosół gotowałam tradycyjnie, na indyku z warzywami, marchwią, pietruszką selerem, porem i cebulą, u mnie w domu dodaje się jeszcze chili, grzybka i czosnek a na koniec lubczyk. No i oczywiście z zielem i liściem. Porcję rosołu można posypać dodatkowo nacią pietruszki i szczypiorem. Smacznego :)