Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcę urozmaicić moją kuchnię i nadać jej arabskiego akcentu, często sięgam po kuskus. Tym razem nie jest on składnikiem sałatki, lecz całego bezmięsnego dania, gdyż letnia pora to świetna okazja do zaoferowania rodzinie lekkiej kuchni. Tym razem kuskus uzupełniają smażone bakłażany, figi, arabskie przyprawy i mięta, niezbędna w kuchni arabskiej.
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 30
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18546
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7082
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30674
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 30
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18546
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7082
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30674
Składniki
Najpierw przygotowac skladniki wraz z kuskusem. Posiekac igly rozmarynu, wycisnac cytryne i zetrzec skórke. Szalotki obrac i pokroic w drobna kostke. Papryczke chili pokroic, jesli jest mala uzyc w calosci, glówke czosnku przekroic na pól. Baklazany oczyscic i pokroic w kostke. Wsypac kuskus do rondelka, dodac wode, igly rozmarynu, ras el hanout, szalotki i maslo. Zagotowac i dobrze wymieszac. Zdjac z ognia i pozostawic do napecznienia przez ok. 5 minut (dokladny czas zalezy od informacji na opakowaniu). Nastepnie posolic, dodac odrobine cukru i doprawić sokiem i skórka z cytryny. Kto chce, moze równiez dodac sok i skórke z pomaranczy.
W czasie gdy kuskus pecznieje, usmazyc baklazany ze wszystkich stron na oliwie z oliwek. Posypac ziolami prowansalskimi, sola i odrobina cukru. Dodac czosnek i papryczki chili. Zmniejszyc ogien i smazyc baklazany przez kolejne 5-6 minut. Oczyscic i przepolowic figi. Rozgrzac oliwe na patelni i delikatnie smazyc figi na malym ogniu. Dodac ocet owocowy i bialy krem balsamiczny. Posolic i doslodzic cukrem lub miodem.
Wymieszac kuskus z baklazanem i ulozyc na talerzach. Na wierzchu posypac swieza mieta. Dodac figi i zalac je sokiem powstalym w czasie smazenia.