Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 7615
Dodano: 27.09.2016
Odsłon: 52498
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
3 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki letniego mleka
4 łyżki maki
Z podanych składników robimy zaczyn. Czyli mieszamy je ze sobą i przykrywamy ściereczką na 15 minut.
Po 15-tu minutach do zaczynu dodajemy 3 średnie ziemniaki(ugotowane, zimne, przeciśnięte przez praskę)
Około 500 g przesianej mąki
2 łyżki oleju
łyżeczkę soli
1 szklankę letniego mleka.
Wyrobić ciasto. Gdy będzie za gęste można dolać jeszcze troszkę mleka.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie formować placki. Należy smażyć na głębokim oleju z obu stron. Nie trzeba długo smażyć.
Bardzo łatwo dopiekają się nawet w środku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

waddy 11 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Oj, pyszne, dziękuję za przepis, dwa razy z niego skorzystałam.Pyszności, dokładnie taki, jaki serwują na Węgrzech!
1 Kto głosował? | Odpowiedz

gonia46 28 września 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam je :)12 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 27 września 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne <3 Idealne. Zdjęcie pierwsza klasa <3 Odpowiedzi: 1 ▼10 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 27 września 2016Zgłoś do usunięcia
Świetny...pycha,,:)11 Kto głosował? | Odpowiedz