Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierski placek. Bardzo smaczny i syty. Mnie najbardziej smakuje z sosem śmietanowo- czosnkowym i serem żółtym. Można go przyrządzać z dowolnymi sosami i gulaszami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118365
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8488
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2251
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1591
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118365
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8488
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2251
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1591
Składniki
3 dkg drożdży 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki letniego mleka 4 łyżki maki Z podanych składników robimy zaczyn. Czyli mieszamy je ze sobą i przykrywamy ściereczką na 15 minut.
Po 15-tu minutach do zaczynu dodajemy 3 średnie ziemniaki(ugotowane, zimne, przeciśnięte przez praskę) Około 500 g przesianej mąki 2 łyżki oleju łyżeczkę soli 1 szklankę letniego mleka. Wyrobić ciasto. Gdy będzie za gęste można dolać jeszcze troszkę mleka. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie formować placki. Należy smażyć na głębokim oleju z obu stron. Nie trzeba długo smażyć. Bardzo łatwo dopiekają się nawet w środku.