Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierski placek. Bardzo smaczny i syty. Mnie najbardziej smakuje z sosem śmietanowo- czosnkowym i serem żółtym. Można go przyrządzać z dowolnymi sosami i gulaszami.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
3 dkg drożdży 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki letniego mleka 4 łyżki maki Z podanych składników robimy zaczyn. Czyli mieszamy je ze sobą i przykrywamy ściereczką na 15 minut.
Po 15-tu minutach do zaczynu dodajemy 3 średnie ziemniaki(ugotowane, zimne, przeciśnięte przez praskę) Około 500 g przesianej mąki 2 łyżki oleju łyżeczkę soli 1 szklankę letniego mleka. Wyrobić ciasto. Gdy będzie za gęste można dolać jeszcze troszkę mleka. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie formować placki. Należy smażyć na głębokim oleju z obu stron. Nie trzeba długo smażyć. Bardzo łatwo dopiekają się nawet w środku.