Węgierski placek. Bardzo smaczny i syty. Mnie najbardziej smakuje z sosem śmietanowo- czosnkowym i serem żółtym. Można go przyrządzać z dowolnymi sosami i gulaszami.
Langosz
Składniki
- zaczyn;
- 3 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka, 4 łyżki maki
Składniki
- zaczyn;
- 3 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka, 4 łyżki maki

Etapy przygotowania
3 dkg drożdży 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki letniego mleka 4 łyżki maki Z podanych składników robimy zaczyn. Czyli mieszamy je ze sobą i przykrywamy ściereczką na 15 minut.

Po 15-tu minutach do zaczynu dodajemy 3 średnie ziemniaki(ugotowane, zimne, przeciśnięte przez praskę) Około 500 g przesianej mąki 2 łyżki oleju łyżeczkę soli 1 szklankę letniego mleka. Wyrobić ciasto. Gdy będzie za gęste można dolać jeszcze troszkę mleka. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie formować placki. Należy smażyć na głębokim oleju z obu stron. Nie trzeba długo smażyć. Bardzo łatwo dopiekają się nawet w środku.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 528

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 176
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 528

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 176



Składniki
- zaczyn;
- 3 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka, 4 łyżki maki
3 dkg drożdży 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki letniego mleka 4 łyżki maki Z podanych składników robimy zaczyn. Czyli mieszamy je ze sobą i przykrywamy ściereczką na 15 minut.
Po 15-tu minutach do zaczynu dodajemy 3 średnie ziemniaki(ugotowane, zimne, przeciśnięte przez praskę) Około 500 g przesianej mąki 2 łyżki oleju łyżeczkę soli 1 szklankę letniego mleka. Wyrobić ciasto. Gdy będzie za gęste można dolać jeszcze troszkę mleka. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie formować placki. Należy smażyć na głębokim oleju z obu stron. Nie trzeba długo smażyć. Bardzo łatwo dopiekają się nawet w środku.
Oj, pyszne, dziękuję za przepis, dwa razy z niego skorzystałam. Pyszności, dokładnie taki, jaki serwują na Węgrzech!
Uwielbiam je :)
Świetne <3 Idealne. Zdjęcie pierwsza klasa <3
Świetny...pycha,,:)