Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorska wersja klasycznego dania włoskiego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mięso i cebulę zmielić.
Olej rozgrzać w rondlu, dodać mięso z cebulą oraz około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Dodać przecier pomidorowy, bazylię oraz oregano.
Tak przygotowany sos pomidorowy dusić jeszcze przez kilka minut.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mleko wymieszać z mąką, dodać około 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku i podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
Sos pomidorowy podzielić na około 4 części, sos beszamelowy na około 3 części, makaron na około 4 części, ser na około 3 części.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy: 1. sos pomidorowy 2. makaron 3. sos pomidorowy 4. sos beszamelowy 5. ser 6. makaron 7. sos pomidorowy 8. sos beszamelowy 9. ser 10. makaron 11. sos pomidorowy 12. ser 13. makaron 14. sos beszamelowy 15. sok pomidorowy.
Lasagne piec w piekarniku z włączoną grzałką dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Następnie włączyć również grzałkę górną i piec jeszcze przez około 5 minut.