Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorska wersja klasycznego dania włoskiego.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Mięso i cebulę zmielić.
Olej rozgrzać w rondlu, dodać mięso z cebulą oraz około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Dodać przecier pomidorowy, bazylię oraz oregano.
Tak przygotowany sos pomidorowy dusić jeszcze przez kilka minut.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mleko wymieszać z mąką, dodać około 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku i podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
Sos pomidorowy podzielić na około 4 części, sos beszamelowy na około 3 części, makaron na około 4 części, ser na około 3 części.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy: 1. sos pomidorowy 2. makaron 3. sos pomidorowy 4. sos beszamelowy 5. ser 6. makaron 7. sos pomidorowy 8. sos beszamelowy 9. ser 10. makaron 11. sos pomidorowy 12. ser 13. makaron 14. sos beszamelowy 15. sok pomidorowy.
Lasagne piec w piekarniku z włączoną grzałką dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Następnie włączyć również grzałkę górną i piec jeszcze przez około 5 minut.