Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorska wersja klasycznego dania włoskiego.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5801
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 12101
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 296
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5801
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 12101
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 296
Składniki
Mięso i cebulę zmielić.
Olej rozgrzać w rondlu, dodać mięso z cebulą oraz około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Dodać przecier pomidorowy, bazylię oraz oregano.
Tak przygotowany sos pomidorowy dusić jeszcze przez kilka minut.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mleko wymieszać z mąką, dodać około 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku i podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
Sos pomidorowy podzielić na około 4 części, sos beszamelowy na około 3 części, makaron na około 4 części, ser na około 3 części.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy: 1. sos pomidorowy 2. makaron 3. sos pomidorowy 4. sos beszamelowy 5. ser 6. makaron 7. sos pomidorowy 8. sos beszamelowy 9. ser 10. makaron 11. sos pomidorowy 12. ser 13. makaron 14. sos beszamelowy 15. sok pomidorowy.
Lasagne piec w piekarniku z włączoną grzałką dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Następnie włączyć również grzałkę górną i piec jeszcze przez około 5 minut.