Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 304 Ocena: 1713
Dodano: 11.07.2020
Odsłon: 955
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mięso i cebulę zmielić.
Olej rozgrzać w rondlu, dodać mięso z cebulą oraz około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Dodać przecier pomidorowy, bazylię oraz oregano.
Tak przygotowany sos pomidorowy dusić jeszcze przez kilka minut.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mleko wymieszać z mąką, dodać około 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku i podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
Sos pomidorowy podzielić na około 4 części, sos beszamelowy na około 3 części, makaron na około 4 części, ser na około 3 części.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy:
1. sos pomidorowy
2. makaron
3. sos pomidorowy
4. sos beszamelowy
5. ser
6. makaron
7. sos pomidorowy
8. sos beszamelowy
9. ser
10. makaron
11. sos pomidorowy
12. ser
13. makaron
14. sos beszamelowy
15. sok pomidorowy.
Lasagne piec w piekarniku z włączoną grzałką dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Następnie włączyć również grzałkę górną i piec jeszcze przez około 5 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)