Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pracochłonny obiad, lecz warto, bo pyszny! :)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1113
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1112
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13112
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1113
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1112
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13112
Składniki
Cebule obrać, posiekać, wrzucić na olej i zeszklić. Pod koniec dodać obrany i posiekany czosnek. Gdy cebula i czosnek są ładnie zarumienione dodajemy mięso i podsmażamy wszystko razem. Gdy mięso jest już ładnie podsmażone dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową i dusimy na małym ogniu. Dodajemy łyżkę cukru, łyżkę bazylii, łyżkę oregano. Dusimy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie wysmarować.
Zrobić beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, przyprawy. Zmniejszyć ogień i dolać mleko. Mieszać rózgą do zgęstnienia.
Makaron blanszujemy, czyli wrzucamy pojedynczo na chwilę do gotowanej i osolonej odrobinę wody. Układamy kilka plastrów obok siebie. Dajemy trochę beszamelu, sosu bolognese, sera żółtego. Następnie znów makaron, beszamel, sos bolognese, ser żółty. I cały czas do wyczerpania składników. Na koniec makaron, beszamel, ser żółty.
Piec około godzinę w 200 stopniach + 15 minut z termoobiegiem. Odpowiednie wypieczenie można sprawdzić patyczkiem.
Smacznego! :)