Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni.
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 134
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 281
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2635
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 134
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 281
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2635
Składniki
Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde, gdy jest zbyt twarde dodajemy wodę. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.
Sos: W niewielkim garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie blada zasmażka. Delikatnym strumieniem wlewamy mleko. Cały czas mieszając dodajemy pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy ser.
Farsz: Na głębokiej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy. Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 40 minut.