Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2164

Dodano:

Odsłon: 549

Najsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni.

Składniki

  • Składniki na makaron:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody
  • mąka do posypywania
  • Składniki na farsz:
  • 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mleka
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 50 g żółtego sera
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lasagne bolognese

Przygotowanie

  1. Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde, gdy jest zbyt twarde dodajemy wodę. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.

  2. Sos: W niewielkim garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie blada zasmażka. Delikatnym strumieniem wlewamy mleko. Cały czas mieszając dodajemy pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy ser.

  3. Farsz: Na głębokiej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy.

    Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku.

  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń