Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania z mięsem troszkę przeze mnie zmodyfikowana ( sposób podania)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 170
Polecam.
Odsłon: 1724
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 170
Polecam.
Odsłon: 1724
Składniki
Pokroiłem mięso i wątróbki, oprószyłem mąką i usmażyłem na 2 łyżkach oliwy. Na pozostałej oliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem zimne mleko, stale mieszając, podgrzewałem, aż sos zgęstniał. Przyprawiłem do smaku. Wcześniej przygotowałem sos pomidorowy. Zeszkliłem cebulę na oliwie, dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę. Smażyłem ok. minutę, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał , dodałem bazylię i przyprawy do smaku. Przygotowaną latanię polałem sosem beszamelowym, skropiłem sosem pomidorowym, posypałem startym parmezanem. Zapiekałem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem polałem resztą sosu pomidorowym.