Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj postanowiłam zrobić pewną odmianę domowych, znanych nam wszystkim gołąbków. Jest to po prostu nazwana przeze mnie lasagne gołąbkowa, czyli a'la gołąbki. Polega to na układaniu liści kapusty i przekładaniu ich farszem na gołąbki.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4757
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7272
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4757
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7272
Składniki
Liście kapusty spażamy w osolonym wrzątku, ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli. Liście po wyjęciu z wody zostawiamy do lekkiego ostudzenia. odcinamy białe końcówki tak jak pokazane jest na filmie i dajemy po 3 liście na dno naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy farsz : mięso dajemy domiski, dajemy zeszkloną cebulę i ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. kładziemy na nasze liście. Na farsz nakładamy znowu 3 liście i znowu farsz. I tak powtarzamy aż zapełnimy cale naczynie.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z 2 chochlami wywaru z kapusty, dajemy vegetę. Polewamy naszą kapustę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy przez godzinę czasu.
Robimy sos do polania : koncentart który nam został wlewamy do garnuszka, dajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i gotujemy chwilę na małym ogniu.