Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Poniżej przepis na lasagne z pomidorową salsą.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1825
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 47
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1825
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 47
Składniki
Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone pomidory. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Po czym ściągamy pomidory z patelni i przekładamy na nią mięso mielone. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy do mięsa pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano oraz pieprzem cayenne i ostrą papryką. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły, chwilę smażymy, po czym zdejmujemy z gazu. Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy i farsz, ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.