Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Poniżej przepis na lasagne z pomidorową salsą.
Czyż proste dania nie są smaczne ? Pytanie retoryczne.
Odsłon: 1806
Przepisów na to danie jest wiele.Jednak postanowiłam, że podzielę się swoim.M...
Odsłon: 518
Prosty przepis na spaghetti ale jest pyszny i łatwy do przygotowania.Aromat ś...
Odsłon: 2695
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 51
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 803
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 294
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 51
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 803
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 294
Składniki
Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone pomidory. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Po czym ściągamy pomidory z patelni i przekładamy na nią mięso mielone. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy do mięsa pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano oraz pieprzem cayenne i ostrą papryką. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły, chwilę smażymy, po czym zdejmujemy z gazu. Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy i farsz, ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.
Dania główne
Krokiety z kapustą i grzybami
Dania główne
Naleśniki na krokiety
Dania główne
Spaghetti z sosem mięsno -pomidorowym
Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 51
Krokiety z kapustą i grzybami
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 166