Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka wersja przepysznej zapiekanki!
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 102
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1844
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 231
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6328
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 102
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1844
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 231
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6328
Składniki
Zaczęłam od sosu mięsnego. Na oliwę zeszkliłam posiekaną cebulę, chili i anchoviesy, potem dodałam mięso i posiekany czosnek, oregano, bazylię, przesmażyłam i dodałam posiekane obrane pomidory. Sos wyłożyłam na warstwę plastrów cukinii w wytłuszczonym naczyniu do zapiekania. Jeszcze kapary i kilka plasterków mozzarelli i kolejna warstwa plastrów cukinii, mięso, kapary i mozzarella.
Potem znowu plastry cukinii i beszamel. Beszamel: w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszcza się masło, dodaje mąkę, spienia, i wlewa powoli mleko, ciągle mieszając, na koniec starty ser i przyprawy. Całość piekłam ponad godzinę 185 C, przez 30 minut pod kawałkiem papieru do pieczenia. Cukinia puści sporo soku, więc trzeba poczekać aż się wchłonie podczas pieczenia. Zapiekanka najlepsza jest jak odstoi się około godziny po upieczeniu
Smacznego :)