Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka wersja przepysznej zapiekanki!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Zaczęłam od sosu mięsnego. Na oliwę zeszkliłam posiekaną cebulę, chili i anchoviesy, potem dodałam mięso i posiekany czosnek, oregano, bazylię, przesmażyłam i dodałam posiekane obrane pomidory. Sos wyłożyłam na warstwę plastrów cukinii w wytłuszczonym naczyniu do zapiekania. Jeszcze kapary i kilka plasterków mozzarelli i kolejna warstwa plastrów cukinii, mięso, kapary i mozzarella.
Potem znowu plastry cukinii i beszamel. Beszamel: w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszcza się masło, dodaje mąkę, spienia, i wlewa powoli mleko, ciągle mieszając, na koniec starty ser i przyprawy. Całość piekłam ponad godzinę 185 C, przez 30 minut pod kawałkiem papieru do pieczenia. Cukinia puści sporo soku, więc trzeba poczekać aż się wchłonie podczas pieczenia. Zapiekanka najlepsza jest jak odstoi się około godziny po upieczeniu
Smacznego :)