Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka wersja przepysznej zapiekanki!
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1353
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1762
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9083
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1353
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1762
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9083
Składniki
Zaczęłam od sosu mięsnego. Na oliwę zeszkliłam posiekaną cebulę, chili i anchoviesy, potem dodałam mięso i posiekany czosnek, oregano, bazylię, przesmażyłam i dodałam posiekane obrane pomidory. Sos wyłożyłam na warstwę plastrów cukinii w wytłuszczonym naczyniu do zapiekania. Jeszcze kapary i kilka plasterków mozzarelli i kolejna warstwa plastrów cukinii, mięso, kapary i mozzarella.
Potem znowu plastry cukinii i beszamel. Beszamel: w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszcza się masło, dodaje mąkę, spienia, i wlewa powoli mleko, ciągle mieszając, na koniec starty ser i przyprawy. Całość piekłam ponad godzinę 185 C, przez 30 minut pod kawałkiem papieru do pieczenia. Cukinia puści sporo soku, więc trzeba poczekać aż się wchłonie podczas pieczenia. Zapiekanka najlepsza jest jak odstoi się około godziny po upieczeniu
Smacznego :)