Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka wersja przepysznej zapiekanki!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10411
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336745
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4285
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423620
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10411
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336745
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4285
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423620
Składniki
Zaczęłam od sosu mięsnego. Na oliwę zeszkliłam posiekaną cebulę, chili i anchoviesy, potem dodałam mięso i posiekany czosnek, oregano, bazylię, przesmażyłam i dodałam posiekane obrane pomidory. Sos wyłożyłam na warstwę plastrów cukinii w wytłuszczonym naczyniu do zapiekania. Jeszcze kapary i kilka plasterków mozzarelli i kolejna warstwa plastrów cukinii, mięso, kapary i mozzarella.
Potem znowu plastry cukinii i beszamel. Beszamel: w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszcza się masło, dodaje mąkę, spienia, i wlewa powoli mleko, ciągle mieszając, na koniec starty ser i przyprawy. Całość piekłam ponad godzinę 185 C, przez 30 minut pod kawałkiem papieru do pieczenia. Cukinia puści sporo soku, więc trzeba poczekać aż się wchłonie podczas pieczenia. Zapiekanka najlepsza jest jak odstoi się około godziny po upieczeniu
Smacznego :)