Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, sycące połączenie makaronu lasagne i tuńczyka. Polecam!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21476
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1101
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1274
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4296
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21476
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1101
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1274
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4296
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Informacje jak zrobić taką kapustę znajdziecie na moim blogu pod linkiem: http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/06/moda-kapusta-z-suszonym-koprem.html Tyle tylko, że tutaj skwarki zastępujemy masłem, a suszony koper, świeżym. Gotową kapustę odstawiamy do wystudzenia.
W trakcie gotowania kapusty sporządzamy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki. Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na spód układamy 6 płatów makaronu lasagne (w dwóch warstwach po 3 płaty), przykrywamy je warstwą kapusty. Następnie układamy 4 płaty lasagne, rozdrobniony stek z tuńczyka (grubo posiekany), który solimy i oprószamy dość obficie pieprzem cytrynowym. Wszystko przykrywamy warstwą makaronu (kolejne 4 płaty), zalewamy sosem beszamelowym. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Nasze danie zapiekamy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas zapiekania to 1 godzina. Pamiętajmy, aby po 30 minutach obniżyć temperaturę do około 160 stopni, a po 45 minutach zapiekania zdjąć pokrywę, aby ser nam się ładnie zrumienił. Upieczoną zapiekankę posypujemy siekanym koperkiem. Podajemy z dodatkiem ketchupu lub sałatki ze świeżych pomidorów. Smacznego.