Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z tuńczykiem

Lasagne z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 1099

Pyszne, sycące połączenie makaronu lasagne i tuńczyka. Polecam!

Składniki

  • stek z tuńczyka 200- 300 g
  • makaron lasagne 14 płatów
  • ser żółty (Gouda) 200 g
  • pieprz cytrynowy, sól
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sos beszamelowy: mąka pszenna 3 łyżki, mleko 250 ml, woda 250 ml, sól, pieprz czarny mielony, masło 1 łyżka (kopiata)
  • warstwa kapuściana:
  • młoda kapusta 1/2 główki
  • cebula 1/2 sztuki
  • posiekany świeży koperek 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • cukier
  • ocet do smaku
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • woda 4 łyżki
  • dodatkowo: posiekany świeży koperek 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę.
    Informacje jak zrobić taką kapustę znajdziecie na moim blogu pod linkiem:
    http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/06/moda-kapusta-z-suszonym-koprem.html

    Tyle tylko, że tutaj skwarki zastępujemy masłem, a suszony koper, świeżym. Gotową kapustę odstawiamy do wystudzenia.

  2. W trakcie gotowania kapusty sporządzamy sos beszamelowy.
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki.
    Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na spód układamy 6 płatów makaronu lasagne (w dwóch warstwach po 3 płaty), przykrywamy je warstwą kapusty. Następnie układamy 4 płaty lasagne, rozdrobniony stek z tuńczyka (grubo posiekany), który solimy i oprószamy dość obficie pieprzem cytrynowym. Wszystko przykrywamy warstwą makaronu (kolejne 4 płaty),
    zalewamy sosem beszamelowym. Na wierzch układamy plastry sera żółtego.

    Nasze danie zapiekamy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas zapiekania to 1 godzina. Pamiętajmy, aby po 30 minutach obniżyć temperaturę do około 160 stopni, a po 45 minutach zapiekania zdjąć pokrywę, aby ser nam się ładnie zrumienił.

    Upieczoną zapiekankę posypujemy siekanym koperkiem. Podajemy z dodatkiem ketchupu lub sałatki ze świeżych pomidorów.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń