Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuńczyk w kolejnej odsłonie. Smaczne i pożywne danie rybne w formie zapiekanki, w którym całości smaku dopełnia delikatny sos pomidorowy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22477
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14758
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4556
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43865
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 584
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 583
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22477
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14758
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4556
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43865
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 584
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 583
Składniki
Świeże liście szpinaku myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki. Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę i mleko, nie przestając mieszać sosu. Pod koniec dodajemy przetarte przez sito pomidory. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Na spód układamy 4 płaty makaronu lasagne, przykrywamy je warstwą tuńczyka osączonego z zalewy, którego obficie posypujemy pieprzem cytrynowym. Następnie układamy kolejne 4 płaty lasagne, liście szpinaku (100 g), które solimy. Wszystko przykrywamy warstwą makaronu (3 płaty), ponownie nakładamy tuńczyka, którego oczywiście oprószamy pieprzem cytrynowym i przykrywamy warstwą pozostałego szpinaku. Na wierzch układamy lasagne (3 płaty), całość zalewamy sosem beszamelowym. Lasagne zapiekamy pod przykryciem przez 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 30 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni, a po 40 minutach zapiekania zdejmujemy pokrywę, układamy na wierzchu zapiekanki plasterki sera żółtego i dopiekamy lasagne, pilnując aby ser ładnie nam się zrumienił. Upieczoną zapiekankę podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.