Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj bardzo wiosenna i jednocześnie bardzo pożywna propozycja. A to za sprawą dużej dawki węglowodanów zawartej w makaronie, białka w kurczaku i witamin w szpinaku i pomidorach. Jak widzicie wszystko co najlepsze na jednym talerzu, a do tego tak ładnie podane. Zapraszam :)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Składniki
FARSZ ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM Kurczak opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem. 1 cebulkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 1 łyżkę oleju rozgrzać, następnie podsmażyć cebulkę i czosnek, po chwili dodać kurczaka i chwilę smażyć. Po pewnym czasie dodać szpinak i całość dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Na sam koniec dodać pokrojoną mozzarellę. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. FARSZ POMIDOROWY Cebulę bardzo drobno posiekać, a następnie podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać pomidory krojone doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Gotować przez ok. 10 min.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, a następnie układać warstwowo: Płaty makaronu Farsz pomidorowy Farsze ze szpinakiem i kurczakiem Płaty makaronu Farsz pomidorowy Farsze ze szpinakiem i kurczakiem Farsz pomidorowy Płaty makaronu Starty żółty ser
Całość zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30-40 min. Chwilę przed końcem dodać na wierzch starty żółty ser.
Uwaga: Makaron kładę surowy, dlatego ważne jest aby dokładnie przykryć go farszami.
Smacznego :)