Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

Przepis dnia 2019-05-27
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 1529

Dzisiaj bardzo wiosenna i jednocześnie bardzo pożywna propozycja. A to za sprawą dużej dawki węglowodanów zawartej w makaronie, białka w kurczaku i witamin w szpinaku i pomidorach. Jak widzicie wszystko co najlepsze na jednym talerzu, a do tego tak ładnie podane. Zapraszam :)

Składniki

  • Makaron lasagne 15-20 płatów
  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Szpinak ok. 300-350 g.
  • Pomidory krojone 1 puszka
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 5-7 ząbków
  • Ser mozzarella 100 g.
  • Ser żółty 100-150 g.
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Masło 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
    Kurczak opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem.
    1 cebulkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
    1 łyżkę oleju rozgrzać, następnie podsmażyć cebulkę i czosnek, po chwili dodać kurczaka i chwilę smażyć. Po pewnym czasie dodać szpinak i całość dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Na sam koniec dodać pokrojoną mozzarellę. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.


    FARSZ POMIDOROWY
    Cebulę bardzo drobno posiekać, a następnie podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać pomidory krojone doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Gotować przez ok. 10 min.

  2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, a następnie układać warstwowo:

    Płaty makaronu

    Farsz pomidorowy

    Farsze ze szpinakiem i kurczakiem

    Płaty makaronu

    Farsz pomidorowy

    Farsze ze szpinakiem i kurczakiem

    Farsz pomidorowy

    Płaty makaronu

    Starty żółty ser

  3. Całość zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30-40 min.

    Chwilę przed końcem dodać na wierzch starty żółty ser.

  4. Uwaga: Makaron kładę surowy, dlatego ważne jest aby dokładnie przykryć go farszami.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń