Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, letnie danie. Polecam.
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 47
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 28
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 47
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 28
Składniki
Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Obydwa warzywa zeszklić na oleju. Dodać do nich pokrojoną w cienkie plastry cukinię i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondlu. Dodać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Powoli dolewać mleko. Nadal mieszać, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodać przyprawy i jeszcze chwilę pogotować. Następnie warzywa przełożyć do beszamelu. Wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego dać 2-3 łyżki sosu. Potem ułożyć pierwszą warstwę makaronu do lazanii. Na nią sos z warzywami. Posypać startym serem. Z kolejnymi warstwami postępować identycznie. Proporcje są wyliczone na pięć warstw. Tak przygotowana lazanię dać do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 25-30 minut. Po upieczeniu podawać na ciepło.