Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, letnie danie. Polecam.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117375
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8102
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1750
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1373
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117375
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8102
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1750
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1373
Składniki
Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Obydwa warzywa zeszklić na oleju. Dodać do nich pokrojoną w cienkie plastry cukinię i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondlu. Dodać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Powoli dolewać mleko. Nadal mieszać, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodać przyprawy i jeszcze chwilę pogotować. Następnie warzywa przełożyć do beszamelu. Wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego dać 2-3 łyżki sosu. Potem ułożyć pierwszą warstwę makaronu do lazanii. Na nią sos z warzywami. Posypać startym serem. Z kolejnymi warstwami postępować identycznie. Proporcje są wyliczone na pięć warstw. Tak przygotowana lazanię dać do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 25-30 minut. Po upieczeniu podawać na ciepło.