Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańskie łazanki są typowa potrawą bożonarodzeniową. Wystarczy dodać do dania odrobinę aromatycznej kiełbaski, aby stały się jeszcze bardziej pożywne. Łazanki przygotujesz w kilka chwil, by poczęstować rodzinę ciepłym posiłkiem. Aby wzbogacić smak, możesz dorzucić do potrawy pieczarki lub leśne grzyby.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5915
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 628
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5915
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 628
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Składniki
Wyciśnij nadmiar płynu z kapusty i przełóż ją do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i zalej woda, by zakryć kapustę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odcedź i pokrój na mniejsze fragmenty.
W osolonej wodzie ugotuj makaron al’dente, odcedź i odstaw na bok.
Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki lub paski. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej, następnie podsmaż cebulę, aż stanie się błyszcząca. Wsyp sypkie przyprawy, czosnek, następnie dodaj kiełbasę i przesmażaj, by uzyskać aromatyczny zapach.
Na patelnię wyłóż ugotowaną kapustę oraz makaron, dokładnie wymieszaj i duś około 10 minut na wolnym ogniu, aby smaki dobrze się połączyły. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Łazanki podawaj gorące już bez żadnych dodatków.