Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki to konkretne danie, idealne o tej porze roku. Znam różne sposoby ich podania. Poniżej wersja z mięsem mielonym i świeżą białą kapustą. Smaczne i sycące danie. Polecam.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Składniki
Kapustę obrać z pierwszych, gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb*. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia. W czasie gdy kapusta stygnie możemy zabrać się za przygotowanie mięsa. Należy go podsmażyć na smalcu, przyprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika. Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach kapusty, następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą, podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła. Łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, połączyć z mięsem i kapustą. Całość posolić, posypać obficie pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zapiekać przez 10 minut. Łazanki smakują fantastycznie, gdy popijemy je czerwonym barszczem. *Głąb z kapusty usuwamy w 90 %, resztę zostawiamy po to, aby liście kapusty nam się zupełnie nie rozpadły, zwłaszcza w gotowaniu.
Smacznego.