Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, domowy obiad, który otuli Cię smakiem i aromatem, to łazanki z młodą kapustą i mięsem mielonym są strzałem w dziesiątkę! To danie, które kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, a jego przygotowanie nie sprawia trudności – jest proste, szybkie i niezwykle smaczne. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku i świetnie komponuje się z mięsem mielonym oraz makaronem. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i przywołanie smaków tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu.
deska do krojenia, miska, nóż
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Składniki
Młodą kapustę szatkujemy. Obraną cebulę kroimy w kostkę.
W garnku umieszczamy poszatkowaną kapustę, wlewamy wodę, w takiej ilości, aby kapusta była lekko przykryta, dodajemy odrobinę soli, liście laurowe i ziele angielskie, całość mieszamy gotujemy około 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i odcedzamy.
Na dużej patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy posiekaną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy mięso mielone i wszystko smażymy około 10 minut. Następnie całość doprawiamy do smaku odrobiną soli i czarnym pieprzem. Do mięsa i cebuli dodajemy ugotowaną kapustę oraz makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dusimy kilka minut.