Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo

Przepis dnia 2021-08-11
Leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 1042 Ocena: 29089

Dodano:

Odsłon: 20149

Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo. U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Kocham to zestawianie od najmłodszych lat, a najbardziej doceniłam podczas pobytu na Węgrzech, gdzie serwowano je w rozmaitych kombinacjach. Leczo to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy drobiowej
  • olej do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leczo

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).

  2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

  3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.

    * Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

    Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

  4. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

domeldoom 13 września Bez wątpienie jest to pyszne, ale to nie leczo... Leczo to pomidory i papryka, bez cukinii. Odpowiedzi: 2 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 sierpnia Wyglada niezwykle smakowicie, leczo weszlo juz chyba na stale do polskiej kuchni, mnie smakuje nawet bez kielbasy. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 lipca Piękne zdjęcia smak leczo pokazany wyjątkowo smacznie ,co potrafi zrobić dobry aparat i mistrzyni fotografii ,tylko pogratulować.Leczo wyjątkowo smaczne :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 29 lipca Też bardzo lubię 3> Kilka słoików mam zawsze naz zimę. Wystarczy przesmażyć kiełbaskę dodać słoik gotowego leczo i w środku zimy mamy smaki lata...
W Twoim wykonaniu wygląda obłędnie... :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 29 lipca Nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda. Jak na talerzu jest tak kolorowo, to od razu dzień staje się lepszy :)! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lipca To jest KLASYKA i tyle razy u nas gości na stole w sezonie, że nie będę się chwalił ;)
Pyszne żarełko, a teraz to NIEBO ze swoją świeżyzną :)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń