Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to jedno z moich ulubionych dań dlatego w sezonie robię je dość często.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Papryki umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ i również pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zarumieni dodać pokrojoną cebulę. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i dodać pokrojone pomidory. Wszystko razem chwilę podsmażyć, następnie wrzucić pokrojoną paprykę i cukinię, wlać przecier pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i dodać przyprawy. Można trochę podlać wodą, ale nie jest to konieczne, bo warzywa puszczą sok.
Dusić pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką około 50 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5-10 minut, żeby sos trochę odparował. Przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.