Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo po węgiersku z boczniaków, cukinii papryki i pomidorów.

Leczo po węgiersku z boczniaków, cukinii papryki i pomidorów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 20793

Dodano:

Odsłon: 8216

Danie bardzo smaczne i aromatyczne,dodatek papryki i pasty paprykowej zawozi nas w krainę madziarów,pachnąca pysznymi wyrobami i aromatami papryk. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • boczniak 500-600g
  • cukinia młoda 300g
  • 3 ząbki czosnku ,2 cebule młode
  • 1 łyżka masła klarowanego,może być z kostki
  • puszka pomidorów bez łupki
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej
  • garśc listków bazylii
  • pieprz czarny i sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leczo po węgiersku z boczniaków, cukinii papryki i pomidorów.

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na maśle,dodać posiekany czosnek i zasmażyć.
    Cukinię wraz z łupką dodać do cebuli, dodać paprykki pokrojone w paski . .Boczniaki pokroić w paski dodać do cebuli i czosnku zasmażyć przez 10 min.
    Wszystko dusić do miękkości.Pod koniec duszenia dodać pomidory z puszki.
    Podlać wodą jedna lub dwie szklanki zależy jak gęste leczo chcemy.

    Dodać papryki w proszku,pastę oraz inne przyprawy jakie lubimy ,nie musicie trzymać się strikte przepisu...Pod koniec dodać garstkę listków bazylii.
    Zagotować i podawać.
    U mnie było podane z pieczywem.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 3 dni temu Genialny pomysl z dodaniem boczniakow! od razu inne i ciekawsze danie! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 3 dni temu Fajny przepis i podobnie, jak koleżanka poniżej, też jeszcze nie jadłem z boczniakami, ale widać czas to zrobić :)
U nas to przeważnie kiełbasą paprykowaną i dużo ostrej papryki ;) Ale wiesz, jak to jest, nie samym ... :D
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 3 dni temu Lecza z boczniakami jeszcze nie jadłam - i bardzo żałuję bo prezentuje się bardzo apetycznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń