Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo prawie tradycyjne

Leczo prawie tradycyjne

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3497

Dodano:

Odsłon: 808

Co roku wczesną jesienią gotuję leczo. Dlaczego właśnie wczesną jesienią? Bo wtedy mam dostęp do wspaniałej, kipiącej aromatem i smakiem gruntowej papryki. Dlaczego leczo prawie tradycyjne? Bo zamiast smalcu używam oleju kokosowego, a w miejsce słoniny wrzucam kostki wędzonego tofu (choć niekoniecznie). Mimo to leczo nic nie traci ze swojego smaku i aromatu. Pachnie i smakuje wspaniale.

Składniki

  • 1 kg strąków papryki, najlepiej z przewagą zielonej
  • 750 g pomidorów
  • 3 cebule (używam dużych cebul)
  • 2 łyżki smalcu (używam tłuszczu kokosowego rafinowanego, bez zapachu kokosa)
  • 30 g wędzonej słoniny lub boczku (ten dodatek najczęściej pomijam zupełnie, a odpowiedni aromat uzyskuję przez dodanie wędzonej
  • łyżka zmielonej papryki (tu właśnie używam wędzonej i odrobinę zwykłej słodkiej)
  • 2 łyżeczki soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać na ćwiartki (a duże – na odpowiednio więcej cząstek).

  2. Strąki papryki dobrze wymyć, oczyścić z pestek, usunąć zgrubienia i pokrajać wzdłuż na 6 części (miałam duże i pękate papryki, więc podzieliłam je na więcej części – zwykle 12-16).

  3. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki, przesmażyć na tłuszczu, ewentualnie dodać pokrajaną w kostkę wędzoną słoninę (można użyć wędzonego tofu) i jeszcze chwilę podsmażyć.

  4. Dodać pokrojone pomidory i paprykę, dusić do miękkości. Przyprawić solą i papryką w proszku.

  5. Tak przygotowane leczo można zamknąć w słoikach na zimę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń