Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinią i kiełbaską

Leczo z cukinią i kiełbaską

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 519

Dodano:

Odsłon: 2781

Aromatyczne, jesienne danie pełne warzyw. Rozgrzeje i nasyci, a do tego pięknie pachnie.

Składniki

  • 2 większe papryki (czerwona i żółta)
  • 2 cukinie (lub kabaczki)
  • 6-7 mięsistych pomidorów
  • odrobina pikantnej papryki, ok. łyżeczka drobno posiekanej, bez pestek
  • biała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju lub smalcu
  • świeży tymianek (4-5 gałązek)
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 150 g chudej kiełbasy
  • sól i pieprz do smaku
  • pieczywo/kasza/ryż do podania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i cukinię kroimy w niedużą kostkę (cukinię można obrać, jeśli nie lubimy skórki). Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Szklimy przez chwilę, a następnie dodajemy czosnek i ostrą papryczkę. Krótko smażymy i wrzucamy paprykę. Mieszamy i smażymy przez około 4-5 minut. Do papryki i cebuli dodajemy dalej cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy i przez 15 minut dusimy wszystko razem na mniejszym ogniu.

  2. W tym czasie kroimy kiełbasę w plasterki i podsmażamy ją na patelni. Staramy się nie dodawać tłuszczu do smażenia, ale jeśli jest w nim bardzo mało tłuszczu, to dolewamy odrobinę oleju lub smalcu. Kiełbaskę należy bardzo mocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami.

  3. Leczo doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy również słodką paprykę oraz listki tymianku. Pozostawiamy jeszcze na około 10 minut, aby smaki się przegryzły i można podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń