Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszne leczo z cukinią i kiełbasą.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 95
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 131
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38436
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 95
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 131
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38436
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo: Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe paseczki. Oczyszczoną z nasionek papryczkę chili, drobniutko kroję i dodaję do papryki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Pomidory obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii, (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki, wcześniej włożyłam je do miski i zalałam wrzątkiem na około 2 minuty). Kiełbasę obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 4-5 L: W garnku rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję paprykę, papryczkę chili, dodaję wodę, doprawiam przyprawami i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po 15 minutach dodaję cukinię, pomidory, czosnek, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie, na patelni podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła.
Podsmażoną kiełbasę dodaję do pozostałych składników, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i całość jeszcze duszę około 5 minut – leczo jest gotowe. Leczo z cukinią jest gotowe, można podawać, życzę smacznego. Pozdrawiam serdecznie