Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo z kabaczka to prawdziwa kwintesencja letniej kuchni – kolorowe, aromatyczne i pełne sezonowych warzyw. Przepis na danie główne łączy prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem, który na długo zapadnie ci w pamięć. To też propozycja na kolację lub obiad jednogarnkowy, który łatwo odgrzejesz kolejnego dnia. Dobrze sprawdzi się również jako danie do słoików, które możesz zapasteryzować i cieszyć się jego smakiem nawet jesienią czy zimą. Wypróbuj koniecznie!
Leczo z kabaczka powstaje z bardzo dojrzałych warzyw, dzięki czemu jest przyjemnie słodkie i wyraziste. Wręcz czuje się promienie słońca podczas jedzenia. Jednocześnie składniki są tak dobrane, że danie jest dosyć lekkie. Smak kabaczka uzupełniony jest przez paprykę słodką czerwoną, pomidory oraz cebulę. Nie zapomnij też dodać kiełbasy, najlepiej dobrej jakości, aby danie było bardziej sycące.
Danie nie potrzebuje dużej ilości przypraw, wystarczy tylko sól i pieprz. Kabaczek jest dość charakterystyczny i mocny w smaku, a słodka papryka z pomidorami świetnie go dopełniają. Sok z cytryny nie tylko podkręca smak, ale także gwarantuje zachowanie żywego, naturalnego koloru dania. Leczo z kabaczka nie smakowałoby tak dobrze, gdyby nie świeży czosnek. W tym przepisie proponujemy dodać aż 4 ząbki, które doskonale przenikają między słodkim smakiem warzyw. W składnikach podajemy również dodatkowe 1,5 łyżki cukru, ale możesz go pominąć. Wszystko zależy od tego, jak słodkie są warzywa.
Jeśli używasz młodego kabaczka, nie musisz go obierać. Jego skórka jest delikatna i dobrze zmięknie podczas duszenia. W przypadku starszego warzywa, warto obrać skórkę i usunąć gąbczasty środek z pestkami, ponieważ może wpływać na konsystencję tego dania. Kabaczka do leczo pokrój w półplasterki lub kostkę. Ważne, aby kawałki były w miarę równe, co zapewni równomierne gotowanie.
Do tej potrawy możesz użyć zarówno żółtego kabaczka, jak i zielonego. Pierwszy z nich jest delikatniejszy w smaku, ma miękką skórkę oraz nie wymaga obierania. Do tego prezentuje się wyjątkowo apetycznie, bo dodaje złocistego akcentu. Zielony kabaczek jest nieco twardszy i mniej słodki. Ma intensywniejszy smak, ale dobrze komponuje się ze słodkimi pomidorami oraz aromatyczną podsmażoną kiełbasą. W przypadku młodych i nieprzerośniętych odmian, nie musisz go obierać.
Przepis na naszą potrawę z kabaczka nie jest skomplikowany, ale warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Dzięki temu wydobędziesz maksimum smaku z tego dania i uzyskasz idealną gęstą konsystencję. Przygotowanie warzyw jest dość proste, wystarczy sparzyć i obrać pomidory, a następnie podzielić je na mniejsze części. Do tego oczywiście trzeba pokroić paprykę, kabaczka, cebule i czosnek. Jeśli natomiast chodzi o kiełbasę, warto ją najpierw podsmażyć aż się lekko zarumieni. Wydobywa to z niej najlepszy smak i dodaje wyjątkowego aromatu do leczo z kabaczka.
Pamiętaj też o kolejności dodawania składników z naszego przepisu. Bazą są tu ugotowane pomidory, które dodasz do kiełbasy, a następnie dorzucisz pozostałe warzywa. Dzięki tej kolejności pozostaną jędrne, a danie nie będzie zbyt wodniste. Przyprawy dodaj na koniec. Sól, pieprz, cukier i sok z cytryny zdecydowanie wystarczą.
Jeśli chcesz dodać trochę włoskiego aromatu, użyj ziół prowansalskich albo bazylii i oregano. Możesz też przygotować bardziej polską ziołową wersję. Wtedy doskonale sprawdzi się odrobina natki pietruszki i majeranku.
Jeśli nie chcesz dodawać mięsa, możesz przygotować samo leczo z kabaczka, pomidora i papryki. Będzie smakować równie wyśmienicie. Wtedy dodaj więcej przypraw, które podkreślą smak słodkich i dojrzałych warzyw. W takiej wersji leczo z kabaczkiem możesz swobodnie zapasteryzować i pozostawić na długi czas w chłodnym i suchym miejscu.
Leczo z kabaczka nie jest jedynym daniem, które podkreśli wyjątkowy smak tego warzywa. Możesz je pokroić w plasterki, skropić oliwą, solą, ziołami prowansalskimi i wrzucić na ruszt. Grillowane warzywa wspaniale smakują jako dodatek do mięsa. Poza tym możesz zrobić zapiekankę z kabaczka z ciągnącą się mozzarellą i słodkimi pomidorami.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 153
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 630
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 501
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 153
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 630
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 501
Składniki
Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórek. Przełóż je do garnka i gotuj do momentu rozpadnięcia. Paprykę i kabaczka umyj i pokrój w plasterki lub półpierścienie. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę po obraniu pokrój w kostkę lub piórka. Kiełbasę pokrój w plasterki.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim kiełbasę do ładnego zrumienienia. Dodaj pomidory i duś całość do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaj pozostałe warzywa. Duś wszystko przez kolejne 10 minut. Dopraw danie solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotowe leczo z kabaczka może stanowić samodzielne danie obiadowe. Możesz także przełożyć je do wysterylizowanych słoików i zapasteryzować, na przykład na zimę, jednak w tym wypadku przygotuj je bez dodatku mięsa i dodaj je tuż przed podaniem.