Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kabaczka to przepyszne i lekkie, letnie danie z warzyw, ziół i rozpływającego się w ustach, przyrumienionego sera. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i równie szybkie – wystarczy ci 5 minut i nieco ponad pół godziny pieczenia, by móc sprezentować rodzinie i gościom prawdziwy majstersztyk wykorzystujący smaki ziemi i gorącego słońca.
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4713
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 61
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 178
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 65
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4713
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 61
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 178
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 65
Składniki
Kabaczka pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a pomidory w połowę cieńsze. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem, oliwą lub sprayem nieprzywierającym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie kabaczka z pomidorami, by warzywa nachodziły na siebie i utworzyły coś na kształt przewróconych klocków domino.
Całość skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawami, a następnie bułką tartą. Na wierzchu rozłóż równomiernie mozzarellę – tartą lub rozrywaną w palcach. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Wstaw do środka zapiekankę z kabaczka i piecz ją przez 25-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie do zrumienienia, przez następne 10 minut.
Danie wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 minut, do lekkiego przestygnięcia. Podawaj na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami.