Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kabaczka to przepyszne i lekkie, letnie danie z warzyw, ziół i rozpływającego się w ustach, przyrumienionego sera. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i równie szybkie – wystarczy ci 5 minut i nieco ponad pół godziny pieczenia, by móc sprezentować rodzinie i gościom prawdziwy majstersztyk wykorzystujący smaki ziemi i gorącego słońca.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2509
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2509
Składniki
Kabaczka pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a pomidory w połowę cieńsze. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem, oliwą lub sprayem nieprzywierającym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie kabaczka z pomidorami, by warzywa nachodziły na siebie i utworzyły coś na kształt przewróconych klocków domino.
Całość skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawami, a następnie bułką tartą. Na wierzchu rozłóż równomiernie mozzarellę – tartą lub rozrywaną w palcach. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Wstaw do środka zapiekankę z kabaczka i piecz ją przez 25-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie do zrumienienia, przez następne 10 minut.
Danie wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 minut, do lekkiego przestygnięcia. Podawaj na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami.