Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo z kiełbasą i warzywami to fenomenalna potrawa! Możemy do niej wrzucić co tylko chcemy lub co tylko znajdziemy w lodówce ;) Ważne, żeby znalazły się w nim warzywa, pomidory lub passata i jakieś mięso.
Smaki Grecji!
Odsłon: 100
Smaki Grecji!
Odsłon: 100
Składniki
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na połówki, układamy na blasze do pieczenia skórką do góry i pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika, aż skórka sczernieje. Gotową przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy ją do lekkiego wystudzenia. Następnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w paseczki. Usunięcie skórki nie jest konieczne, ja osobiście jej nie lubię, jeśli lubicie paprykę ze skórką po prostu pokrójcie ją w paski.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przekładamy do większego garnka.
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co kiełbasę. Smażymy kilka minut, aż lekko się przyrumieni i dodajemy go do kiełbasy.
Do kiełbasy i bakłażana dolewamy passatę, szklankę wody i doprawiamy solą. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Cukinię kroimy w półplasterki. Dorzucamy ją wraz z pokrojonymi paprykami do lecza, doprawiamy przyprawami (pieprzem i paprykami) i dusimy kolejne 15 minut. Podajemy z ulubionym dodatkami. Na zdjęciu w towarzystwie langoszy. Smacznego ;)
P.S. Jeśli zostanie Wam po obiedzie leczo, przelejcie je do słoików i zapasteryzuje. Zapasteryzowane i wystudzone słoiki z leczo możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu do kilku miesięcy.