Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo jest naszym ulubionym, nie tylko letnim daniem. Robię je często na obiad, a czasami nawet na kolację. To pyszne węgierskie danie obiadowe skradło nam serca już bardzo dawno. Cała moja rodzina uwielbia wygrzaną w słońcu paprykę, delikatną cukinię i pyszne mięsiste pomidory. Ta wersja lecza jest z kiełbaską podsmażaną z dodatkiem cebuli.
Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 3 minuty. Skórkę pomidorów sparzamy wrzątkiem, obieramy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Papryki oraz cukinię myjemy i kroimy paprykę w paski, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy papryki, podsmażamy ok 1 minuty i dodajemy wszystkie warzywa. Dusimy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą oraz posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotowe leczo podajemy z pajdą chleba.
Smacznego!
Moja wersja tego popularnego i pysznego dania kuchni węgierskiej:)
Odsłon: 4223
Gdy nadchodzi jesienna chandra jest to super danie aby się rozgrzać i poczuć...
Odsłon: 1398
Dzisiaj proponuję leczo z cukinii oraz innych dodatków. Leczo z cukinii to ł...
Odsłon: 318
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7240
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 216
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 250
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 66
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 36
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7240
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 216
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 250
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 66
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 36
Składniki
Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 3 minuty. Skórkę pomidorów sparzamy wrzątkiem, obieramy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Papryki oraz cukinię myjemy i kroimy paprykę w paski, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy papryki, podsmażamy ok 1 minuty i dodajemy wszystkie warzywa. Dusimy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą oraz posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotowe leczo podajemy z pajdą chleba. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Dania główne
Kaczka w jabłkach
Dania główne
Gołąbki po turecku
Dania główne
Cukinia faszerowana z patelni
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 36
Kaczka w jabłkach
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 94