Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu słoiczków z leczem na zimę nadszedł czas, aby przyrządzić leczo na obiad. Tym razem nie dodałam do niego kiełbasy i boczku, jak to zwykle czynię, lecz leczo wzbogaciłam mielonym mięsem. Wyszło smaczne i sycące danie, które smakowało wszystkim domownikom. Ilość składników, które podaję, starcza na jakieś 6 porcji.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 132
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 417
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 332
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 85
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 132
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 417
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 332
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 85
Składniki
Pomidory myjemy, nacinamy ich czubki na krzyż i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą. Po ok 2 - 3 minutach odcedzamy i po przestudzeniu ściągamy z pomidorów skórkę. Wykrawamy grubszą część od ogonka i kroimy pomidory na mniejsze części. Wraz z sokiem podgrzewamy pomidory w garnku, aż zmiękną. Cedzimy przez sitko, a następnie przecieramy
Na patelni smażymy na kilku łyżkach oleju zmielone mięso do czasu, aż odparuje z niego płyn i mięso nieco się zarumieni
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka o szerokim dnie z rozgrzanym olejem i smażymy do zeszklenia
Do zeszklonej cebuli wrzucamy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Delikatnie oprószamy solą i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok 10-15 minut. Po tym czasie do warzyw dolewamy sok wraz z przetartymi pomidorami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także drobno pokrojoną papryczkę chili ( pozbawioną wcześniej pestek )
Do gotujących się warzyw dodajemy cukinię pokrojoną w grubsze ćwierćkrążki. Dodajemy podsmażone mięso. Mieszamy. Wszystko solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy ok 12 minut, aż cukinia zmięknie
Gdyby było za mało płynu w niepełnej szklance wody rozprowadzamy łyżkę przecieru i dolewamy do warzyw
Na koniec leczo doprawiamy ostrą papryką, majerankiem i bazylią i chwilkę wszystko gotujemy
Podajemy z pieczywem lub solo