Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 342
Dodano: 19.05.2018
Odsłon: 247
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Włączamy piekarnik na 160 stopni C i przygotowujemy formę o wymiarach 30 x 20 cm oraz duży garnek. Rozgrzewamy olej w garnku. Młodą cebulkę kroimy wraz ze szczypiorem na plasterki, połowę szczypioru odkładamy. Podsmażamy cebulę a po chwili dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kroimy marchewkę w plasterki i dorzucamy do cebuli, chwilę smażymy. Umyte i pozbawione zdrewniałych dolnych końcówek szparagi kroimy na plasterki, główki zostawiamy w całości. Główki z jednego pęczka odkładamy, resztę dorzucamy do garnka i chwilę dusimy. Po chwili dodajemy groszek i posiekany koperek, sól, pieprz oraz odrobinę wody lub bulionu. Po 2-3 minutach dodajemy serki wiejskie, chwilę podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłączmy palnik. Sos powinnien być dość płynny, bo to właśnie w nim lasagne ugotuje się i będzie miękka ;)
Na dno foremki do pieczenia wylewamy pół wazówki wywaru (bez warzyw) układamy 4 płatki lasagne a na nie porządną porcję warzyw i sosu, przykrywamy kolejnymi płatkami lasagne i znów porcja sosu i warzyw. Tak kontynuujemy do wykorzystania całości składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa i sos. Układamy na nich odłożone główki szparagów oraz szczypior. Ścieramy kilka gram parmezanu i wkładamy do piekarnika na około 15 minut, do miękkości makaronu i zarumienienia się górnej warstwy.
Po wyjęciu z piekarnika daj odpocząć naszej lekkiej wiosennej zapiekance, smakuje najlepiej jeszcze ciepła, po pół godzinie od wyjęcia z piekarnika. Wówczas wszystkie warstwy pięknie dadzą się pokroić.
Nie nawijaj makaronu na uszy! Przygotuj lekką i wiosenną lasagne według O pietruszki i ciesz się słońcem!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)